Friday, 20 November 2015

Kabale

På fredag etter lunsj satte jeg, Henriette, Kaja og Gjertrud oss på bussen til Kampala hvor vi skulle plukke opp Helena, ei venninne av Henriette. På lørdag dro vi alle fem videre med postbussen til Kabale for å besøke Ida Kristine og Johanne som er utplassert der og jobber på Drucilla.


Kabale er en veldig fin plass – The Switzerland of Africa, i følge Patrick. Jeg vet ikke hva som er så spesielt med Sveits, men det kan godt være det utsagnet stemmer.
På mandagen stod jeg, Henriette og Helena opp før de andre, fordi vi hadde avtale med Patrick om å møte han for å se arbeidet han gjør med gatebarn i Kabale. Patrick var virkelig et forbilde. Han hadde selv bodd på gata når han var yngre, og nå hadde han tatt inn barn fra gata, ga de husrom og skolegang. Han lot de bo i samme hus som seg selv, kona og sønnen. Det ble fortsatt utført arbeid på huset, da han nylig hadde kjøpt seg egen tomt slik at han slapp å betale leie.


På tirsdag ble vi med Johanne og Ida på jobb på Drucilla. Drucilla er en ”vocational training school” som lærer opp jenter som ikke har hatt mulighet til å gå på skole tidligere. Her får de kurs i blant annet engelsk, sying og jordbruk, og får senere diplom etter de har bestått kursene. Jentene på skolen skulle ha engelskeksamen denne dagen, men vi fikk mulighet til å se skolen og hilse på de mens de satt og forberedte seg til eksamen (når sant skal sies var det få som pugget, de fleste satt og gjorde noe håndarbeid).Etter vi hadde besøkt skolen og jentene hadde startet eksamenen sin, dro vi på field work. Vi kjørte langt inn i ingenmannsland til vi kom til en kirke. Der skulle Ida og Johanne intervjue personer som er med i mikrofinansgrupper som Drucilla har startet opp. Vi fikk delta på dette, og fikk derfor høre flere spennende historier som ga oss et godt innblikk i hvordan folk her lever og bor. Spesielt ei dame gjorde inntrykk på meg; Hun var en enke på 47 år. Hun hadde ikke gått noe på skole, og kunne derfor verken lese eller skrive. Hun tjente omkring 50 000 ugx (≈125 nok) i måneden. På slutten av intervjuet fikk alle damene spørsmål om hvordan de så på seg selv. Denne damen svarte med et bredt smil at hun var veldig stolt av seg selv. 

No comments:

Post a Comment