Sunday, 27 December 2015

En annerledes jul

Julen i år har vært annerledes på alle slags mulige måter, hvis vi ser bort fra grunnen til at vi feirer jul - den er jo den samme hvert år.

På tirsdag hadde vi juleavslutning på CRO. Jeg kan ikke si at den minnet meg veldig om jul - det var mer 17.mai-stemning rundt det hele. Vi startet dagen med å gå i tog gjennom Mbale for å vekke oppmerksomhet rundt problemet med gatebarn. Vi gikk med plakater og i CRO t-skjorter i alle regnbuens farger, mens et korps gikk fremst og spilte julesanger. Det var en veldig fin opplevelse - samholdet mellom gatebarna var til å ta og føle på.

Etter toget var det show og foundraising på CRO. Showet varte litt for lenge etter min mening, men CRO-koret var flinke og barna klarte (overraskende nok) å sitte i ro. Etter showet fikk alle ris og kjøtt og brus. For mange er dette den eneste gangen i året de får dette, og det var veldig stor stas! Barna fikk også hver sin godtepose som Gjertrud hadde fikset.

Juleavslutningen var også denne herlige rehabiliteringklassens "graduation"

"We have a right to education". Plakatene bar viktige budskap.

"My blood is red like yours"

Tre av de fantastiske rehab-elevene: Innocent (som ikke er så uskyldig man skal ha det til), Jenn og Kevin.

På onsdag dro jeg og Henriette nordover, til Adjumani, for å feire jul med Sabbena, James og familien deres. Vi hadde dessverre kun tid til å være der i to fulle dager, 24. og 25. desember, men det var to veldig fine dager.

Den 24. ble for det meste tilbragt hjemme hos Sabbena og James. Vi fikk hilst på to eldre naboer (én på 107 og én på 110 år, hvis vi skal tro det de sier), sett lokalet hvor Sabbena skal åpne bakeri, og ellers bare slappet av litt. Vi fikk også høre spennende og fæle historier av broren til James om konfliktene som har vært i Nord-Uganda, og han viste oss (grusomme) bilder fra når de gikk på leting etter liket til en tredje bror etter at han var blitt kuttet i biter.

Julaften her feires den 25, og vi startet dagen med å gå på en katolsk julegudstjeneste. Det endte opp med at vi joinet koret, selv om vi bare kunne to av sangene. Gøy var det likevel! Etter gudstjenesten dro vi hjem og spiste en bedre julelunsj (ris og bønner for oss vegetarianere, men det var godt likevel). Deretter dro vi for å hilse på flere eldre mennesker, da de hadde fått servert julelunsj av et nonnefellesskap.

Etter vi hadde gått en runde og hilst på alle som var på julelunsjen, satte vi oss i bilen og kjørte et godt stykke for å komme til en flyktningeleir. På grunn av konfliktene i Sør-Sudan er det veldig mange flyktninger - hele 100 000 - fra Sør-Sudan i Adjumani. Vi dro dit for å hilse på og fikk samtidig se litt av julefeiringen deres. De gikk i et langt tog, spilte trommer, sang og danset. Det var veldig herlig å se og høre på!

De to eldre naboene vi hilste på den første dagen.

Kirken var pyntet veldig for anledningen.

Noen av barna i flyktningeleiren.

De gikk i et langt juletog for å feire Jesu fødsel.

Den 26. dro vi hjem til Mbale igjen. I dag, den 27, vender vi snuten mot Mombasa for å møte hele Øst-Afrika-gjengen fra Hald for å feire nyttår sammen før infield.

No comments:

Post a Comment