Tuesday, 1 December 2015

Trygg i mørket

I natt hadde jeg sleepover.

Foto: Henriette Wroldsen
Det hele begynte når jeg og Henriette gikk hjemover etter å ha vært hjemme på besøk til Ruth, ei av jentene i rehabiliteringsklassen på CRO. Solen var på vei ned, og for en gangs skyld var det ikke helt overskyet. Vi løp derfor som noen gale til Mbale Stadium for å rekke å se solnedgangen fra toppen av tribunen.

Mens vi satt der på tribunen kom det noen jenter forbi. De var ikke gamle, sikkert mellom 6-10 år. De var på vei hjem til Namatala, et slumområde som er rett ved der vi bor. Når de så oss kom de opp for å hilse på, og de ble sittende med oss mens vi så på solen som gikk ned bak trærne. Når de siste solstrålene forsvant bak horisonten vendte vi nesa hjemover. Jentene gikk sammen med oss og bar på noen store poser fylt med kull og poteter. Vi bestemte oss for å slå følge med de hjem slik at vi kunne bære posene for de.

Turen i slummen var veldig fin. Mørket skjulte mye av elendigheten som er der. Alt vi merket var vennligheten til alle vi møtte. Vi fikk også muligheten til å se hvor en av guttene i rehabiliteringsklassen på CRO bor.

Vi fulgte alle barna hjem til seg. Når vi tok farvel etter å ha levert fra oss den siste posen var det to jenter som fortsatt fulgte med oss. Vi visste at hun eldste av de bodde like borti veien, for vi hadde alt vært hjemme til henne. Vi spurte den lille jenta hvor hun skulle, for vi ønsket å følge henne hjem også. Svaret var sjokkerende: Hun bodde rett ved der vi befant oss, men turte ikke gå hjem. Tidligere samme dag hadde hun rømt fra moren som hadde prøvd å kvele henne. Hun hadde ingen steder å gå. Henriette tok henne på ryggen og bar henne med hjem til oss. Der dusjet vi henne, ga henne vann, mat (og sjokolade) og kledde henne i en altfor stor nattkjole. Deretter krabbet hun opp i senga med meg, hvor hun etterhvert slo seg til ro og sovnet.

I dag tok vi hun med oss på jobb hvor vi overlot ansvaret for henne til sosialarbeiderne. 

2 comments: